Analyza SARS-CoV-2

Úvod

Na prelome roka 2019-20 zasiahla celý svet pandémia SARS-CoV-2 (coronavírus).  Spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19. Prvýkrát ho identifikovali v čínskom meste Wu-chan v provincii Chu-pej. Sekvenovaním sa preukázalo, že ide o pozitívny jednoreťazový RNA koronavírus.

Analýza ukazuje 79% so SARS-1, 97% zhodu s netopierími koronavírusmi. Objavili sa hypotézy, že vírus unikol z laboratória (Wu-chan).

Čína najskôr nákazu utajovala, no už v úvode prijala drakonické opatrenia, Uzavrela Wu-chan a nastolila prísny režim. Toto správanie je neštandardné a naznačuje, že mali vedomosti o možnej hrozbe. 


Vlny nákazy

Prvá vlna sa dostala skoro do celého sveta behom mesiaca. V úvodnej fáze v EU bolo najviac zasiahnuté Taliansko, kde sa vírus nekontrolovateľne šíril, spôsobil behom krátkeho času kolaps nemocníc. Smrtnosť v prvej vlne bola výrazne vyššia ako v prípade druhej vlny. V každom štáte bola smrtnosť na prvú vlnu vysoká niekde na úrovni až 2-3%. Presne sa to nedá zisť, keďže nepoznáme presne číslo všetkých nakazených.

Rýchlosť šírenia je definovaná základným reprodukčným číslom R0. Toto číslo vyjadruje v priemere koľko osôb infikovaný jedinec nakazí. Pohybuje sa od 2-5. Variabilita R0 je daná hlavne podmienkami pre prenos (napr. počasie, ročné obdobie, mobilita ľudí, zavedené opatrenia).

V SR sme prvú vlnu nepocítili, pretože v úvode pandémie bol strach z vysokej smrtnosti. Z tohto dôvodu vláda prijala lockdown, ktorý exponenciálny rast zastavil. Prijali sa opatrenia, čo stabilizovalo situáciu do prichádzajúceho leta, kde vírus ma zhoršené podmienky na prenos.

Druhá vlna odštartovala u nás koncom leta. No a treba povedať, že sa zavádzali pozvoľné opatrenia, ktoré neboli účinné a behom mesiaca a pol sme sa exponenciálnym rastom dostali na vysoké čísla. V ČR situácia bola ešte horšia, doposiaľ je zlá.

Bezmocnosť a chaos je výstižný popis situácie v posledných týždňoch. V SR sa zahájilo plošné testovanie. Prípravy trvali dva týždne. Testovanie sa vykonalo antigénovými testami, ktoré nie su určené pre plošné testovanie. Zhruba sa dá povedať, že až 30-50% testovaných test neodhalil. Testom však dajú zachytiť iba symptomatickí ľudia. Test nedokáže zachytiť asymptomatických pacientov. V  V oboch krajinách, vlastne skoro v celom svete na pár výnimiek sa lockdownu všetci vyhýbali do poslednej chvíle, zaviedli ho až vtedy, keď už im nič iné neostalo. To spôsobilo aj masívne ekonomické straty, vrátane zbytočných úmrtí na covid.

Link: stránka vývoj covid vo svete


Čínsky zázrak

Čo je čínsky zázrak? Testovanie, trasovanie, sledovanie dodržiavania karantény, pružnosť, lockdowny už na začiatku (lokálne), nie až keď pandémia exp. rastie, ochrana 3R (rúšky, ruky, rozostup), využívanie moderných technológii na sledovanie, poslušnosť obyvateľstva, finančná podpora pri lockdowne.

Celkom v úhrne: rýchle opatrenia, lockdowny sú účinnejšie aj finančne menej náročné ako neistota, strach z budúcnosti, chaos, tápanie v tme, zahlcovanie nemocníc, zbytočné úmrtia, paralýza podnikateľského prostredia (z neistoty v budúcnosti), nejednotnosť opatrení a šikana štátu neefektívnosťou, nejednoznačnosťou (dokedy čiastkové opatrenia budú trvať) , rozvláčne opatrenia, často len kozmetický, nedostatočný efekt na zastavenie pandémie. Tieto silné opatrenia a hlavne pružné majú aj druhotný význam, okamžité zníženie virulencie a teda smrtnosti vírusu.

link: článok


Ekonomický benefit:

Screenshot - 6_ 11jpg

Príklad kde neváhali a urobili lockdowny skôr je napr. Austrália. V článku ->link je vysvetlené, že skoré lockdowny zabránia väčším škodám v budúcnosti, aj to, že pokles HDP je daný hlavne neistotou, straty kontroly nad pandémiou. Ľudia viac šetria a menej míňajú.

Teda skoré, silné opatrenia sú aj ekonomicky výhodnejšie. To je 100% správne. No bohužiaľ zvyšok sveta sa riadil presne „Matovičovým prístupom“: chaosom a odďaľovaním prísnych opatrení. To svet bude stáť veľa zbytočných úmrtí a ekonomických škôd do konca roka. Čína na začiatku odkázala svetu, že to zvládne a my (zvyšok sveta) to nezvládneme. V dnešnej dobe sa v Číne už aj očkuje vakcínou. Takže prístup v Číne zafungoval.

Tri základné opatrenia

Odstup, rúšky, umývanie rúk.

Tieto základné opatrenia pomáhajú v boji proti koróne. Tieto opatrenia, opatrenia vlád pôsobia tak, že znižujú virulenciu vírusu. V zmysle evolúcie spôsobujú selekciu kmeňov vírusu. V populácii vírusu teda prežijú hlavne také kmene, ktoré spôsobujú menšiu smrtnosť, menej závažný priebeh vírusu. To je dané preto, lebo opatrenia sa snažia vytrasovať ľudí, ktorí vírus prenášajú a následnou izoláciou, karanténou znemožňujú šírenie sa vírusu. Teda najlepšie z toho vyjdú také kmene vírusu, ktoré sú „v utajení". Teda je ich ťažšie detegovať.

Zároveň rúšky, rozostup, ruky spôsobujú, že ľudia sa nakazia menšou dávkou vírusu. To má potom dopad na slabší priebeh choroby. Ďalším faktorom je to, že imunitný systém pri menších vírových náložiach si dokáže vybudovať lepšiu imunitu, aj dlhšiu.

Prečo rúšky fungujú --->link:video


Matematické modelovanie

123194793_1015589365575938_7078929249314608472_npng

Vírus sa šíri v uzloch, najväčší podiel na prenose majú superšíritelia. Preto je kľúčové, aby fungovalo trasovanie postavené na moderných technológiách s podporou matematických modelov šírenia. Žiadne jednorazové opatrenie nemôže dlhodobo pomôcť bez toho, aby sme následne nemali pod kontrolou šírenie účinným trasovaním, účinným spôsobom kontroly karantény..

Zdroj na prednášku SR matematika:

Link: video


Umelá inteligencia na pomoc

foto-1jpg

Výskumníci z Massachusettskej technickej univerzity (MIT) zistili, že aj u ľudí bez príznakov sa nákaza koronavírusom predsa len nejako prejavuje.

Zapojili neurónovú sieť do učenia sa, rozpoznávania zvukových patternov (vzorov) nakazených jedincov.

Zakašlete na mobil a neurónová sieť vyhodnotí váš zvukový záznam. Táto sieť je už natrénovaná na určitej vzorke. Štúdia bola zverejnená 30.9.2020.

Toto je velká nádej pre sledovanie, matematické modelovanie, testovanie, trasovanie. TEDA: pre udržanie vírusu pod kontrolou.


LINK : štúdia MIT